Čatní podle vévodkyně Kate
A abychom se nedrželi u podlahy, vyneseme se rovnou do královských výšin a naučíme se verzi, kterou miluje vévodkyně Kate i Její Veličenstvo královna Alžběta II.
Potřebujete:
• 1800 g cukety oloupané, zbavené semínek a nakrájené na malé kousky
• 4 střední cibule,
• 3 jablka zbavená jádřinců a nakrájená na malé kousky,
• 1 šálek rozinek,
• 1 šálek hrubě nasekaných datlí,
• 2,5 šálku sladového octa,
• 4 šálky třtinového cukru,
• 1 lžička soli,
• 2 lžíce mletého zázvoru,
• 2 lžička muškátového oříšku
Do velkého hrnce vložte nakrájenou cuketu, cibuli, jablka, přidejte zbytek přísad a koření a promíchejte. Přiveďte k varu, snižte teplotu a duste asi 1,5 až 2 hodiny, dokud nebude všechno krásně spojené. Hrnec odstavte z plotny, nechte vše vychladnout a propasírujte. Pak naplňte sterilované sklenice a uzavřete je, podobně, jako když děláte domácí džem. Čatní uložte na chladné místo, kde vydrží i rok. Po otevření dejte čatní do lednice a do měsíce zkonzumujte.
Výborné je k pečenému nebo grilovanému masu, podává se s miskou rýže, která vyvažuje jeho pikantní chuť.
Švestkové čatní
Přetéká vám kuchyň švestkami? Zkuste švestkové čatní! Postup na přípravu je totožný jako u prvního receptu, jen se mění ingredience.
Potřebujete:
• 1 kg švestek (vypeckované a nakrájené)
• 3 jablka (oloupaná a nakrájená)
• 3 hrušky (oloupané a nakrájené)
• 1 mango (zralé, vypeckované, oloupané a nakrájené)
• 1kg přírodního cukru
• 2 cibule (nakrájené)
• 3 stroužky česneku (nasekaný najemno)
• 1 lžička skořice
• 500 ml jablečného octa
• 100 g nastrouhaného zázvoru
• 1 lžička koriandu
• 1 lžička pomerančové kůry
• 1 žička drceného chilli
• 1 lžička soli
Pikantní jablečné čatní
A do třetice vyzkoušejte pikantní verzi jablečného čatní s vůní podzimu.
Potřebujete:
• 4 velká jablka (oloupaná a nakrájená)
• 2 hrušky (oloupané a nakrájené)
• 100 g nastrouhaného zázvoru
• 5 stroužků česneku
• 5 lžic rozinek
• 5 ks hřebíčku
• 1 lžička pepře
• 1 lžička soli
• 1 lžička chilli
• 1/2 lžičky muškátového květu
• 1 lžička skořice
• 2 bobkové listy
• 400 g přírodního cukru
• šťáva a kůra z jednoho citronu